Digitaalne õppevara nutiseadmetele (neljas ülesanne)

Kursusekaaslaste postitustest jäi mulle silma ClassDojo tutvustus Erki blogipostituses – minu tütre klassis kasutati seda keskkonda eelmisel aastal ja see oli lastele väga motiveeriv. Nagu Erki kirjutas, on see õpilaste käitumise jälgimise või juhtimise rakendus ja kuna mu tütar käitub eeskujulikult, siis sai ta ClassDojo andmete põhjal pidevalt õpetajalt “kinkekaarte” – nt kaardi, millega ta võis suvalisel hetkel (keset tundi) endale 30 minutit vaheaega võtta.

Tahan teistele tutvustada TES Teachi võimalust luua tunde nutiseadmetele. TESi keskkonnast kirjutasin ma õpiobjektide repositooriumi postituses, kus TES Teachi jätsin meelega kõrvale ja hoidsin selle teema jaoks.

Kui näiteks Maria ütles oma postituses, et temale meeldib luua õppematerjale arvutis, siis selle keskkonna puhul võibki luua arvutis, aga maha mängida nutiseadmes, nt tahvelarvutis või mobiilis.

Tundide sisu loomiseks on hulk igasugu võimalusi – saab kasutada teiste poolt loodud materjale, keskkonna sees otsida näiteks pilte või teksti Google’ist, Flickrist ja lihtsalt lohistada leitu vastavasse aknasse, salvestada materjale enda kaustadesse, lohistada materjale Youtube’ist, Google Docsist või Dropboxist jne.

Metadata lisamiseks saab kasutada märksõnu USA Common Core õppekavast, need on aine ja klassi kaupa leitavad ja lihtsalt lohistatavad vastavasse lahtrisse. Meie õppekavaga need muidugi ei kattu, kuid metadata saab väga täpne.

Sama sisu saab luua ka iOSi äpis: TES Teach with Blendspace

Nii veebis kui nutivahendites on tundide loomise keskkond tasuta (ja äpis on loomulikult tasuta ka õpilase vaade), kuid mõningate lisade eest peab, nagu tavaliselt, maksma. Ka teiste õpetajate materjalid on osaliselt tasuta ja osaliselt tasulised. Kuid tasuta versioonis on kogu põhifunktsionaalsus olemas.

Kui tunnile on ilus ja tore sisu loodud, siis saab seda maailmaga jagada, õpilastel avaneb see nutiseadmetes, loomulikult saab seda näidata ka nutitahvliga.

Tunni sisse saab teha valikvastustega teste. Kujutan ette, et neid võiks kasutada keset tundi kontrollimiseks, kuidas tunnis käsitletavast aru saadi. TES Teachi suurim puudus on, et testimiseks saab kasutada ainult valikvastuseid, muid ülesandetüüpe ei ole. Kuna tegemist on uue lisaga TESi teenuste hulga, siis ma loodan, et see tulevikus muutub ja ülesandetüüpe tuleb juurde. Keskkonnas tundide loomine oli intuitiivne ja ülimalt mugav, lausa lust oleks sellega koolis tunde ette valmistada 🙂

Loomulikult saab nii arvutis kui äpis kasutada ka teiste õpetajate poolt loodud tunde.

Kui tegijad lubavad, et tunni visuaalse materjali saab luua viie minutiga, siis see vastab tõele. Kasutamismugavus on ülim. Lisaks sellele, et õpetaja saab luua tunnimaterjale, sobib see ka ümberpööratud klassiruumile, ka õpilased saavad sellega luua õppematerjale, presentatsioone jm.

Link ülesandele.

Leave a comment